woensdag 22 oktober 2014Na mijn vorige blogpost over Facebook en hoe mooi het leven van mensen is op dat medium, zal er nu een zoetsappig verhaal volgen over een onderwerp dat je om de een of andere reden nooit voorbij ziet komen op je Facebook-timeline: angst. In plaats daarvan wordt het woord krampachtig vermeden, als een wespenaanslag op een mooie zonnige dag. Zou het leven niet mooier zijn als je toe kon geven op je Facebook dat je bang was? Als je zenuwachtig was voor een tentamen en je dan kon neerzetten: "OMG TENTAMEN FUCK IK BEN ZO BANG STRAKS HAAL IK HET NIET DAN STEL IK ECHT MIJN HELE FAMILIE TELEUR EN KRIJG IK MIJN RIJBEWIJS NIET MEER." Of, "OEF, Solliciteren zometeen. Mag ik een teiltje?" De voornaamste reden dat je dit soort dingen niet op je Facebooktimeline zet, is omdat deze timeline je visitekaartje is. En daar ga je natuurlijk niet op zetten dat je bang bent. Want angst, ha, dat is toch iets om je voor je schamen? 
Hier begint het zoetsappige gedeelte, waarin ik mezelf een beetje ga blootgeven in de hoop dat ik jullie kan laten zien dat angst niet zo gek is. Deze afgelopen twee dagen ben ik allerlei soorten angst aan het overwinnen en daarom voel ik me nu helemaal een powerwijf enzo, en moet ik jullie allemaal even vertellen hoeveel energie het geeft om angsten te overwinnen. Ik wil dat graag aftrappen met een hele foute, maar rake uitspraak. 


Bang zijn is dom, stom, gek, vervelend, kut, om te huilen: het maakt je een minder persoon. Het houdt je tegen in de dingen die je zou willen doen, de dingen die je een leuker mens maken. Maar is angst iets om je voor te schamen? Nee. Dat absoluut niet. Het is menselijk, echt waar. Zelfs Beyoncé staat voor elk optreden hyperventilerend in de kleedkamer. Oké. Da's een leugen. 

Ik zal de eerste zijn die toegeeft dat ik ook elke dag bang ben, ook al weet ik hoe fijn het is om angsten te overwinnen. Angst om de simpelste dingen: een telefoon oppakken en datgene te doen waar een telefoon voor bedoeld is: bellen. Dat is een van de voordelen van het behoren tot deze generatie, Whatsapp is mijn communicatiemiddel, je weet zelluf! 

Kijk haar bang zijn dan! Bron

En dat is nou precies mijn punt. Iedereen is wel eens bang. Zelfs die stoere boys die zeggen dat ze het niet zijn. Die angst kan gekke dingen met je doen. Een mooi voorbeeld dat precies schetst wat ik bedoel komt uit het huidige seizoen van Expeditie Robinson. In een van de afleveringen doen de deelnemers een eetproef, waarbij de meest gore dingen voorbijkomen. Organen en zo. Als K1-fighter Remy Bonyaski aan de beurt is, krijgt hij een échte hamburger voorgeschoteld. Hij heeft zichzelf overigens zo bang gemaakt, dat hij simpelweg niet meer gelooft dat het gaat om een doodnormale burger. En dan gebeurt er dit: 


Bron: RTL 5 Expeditie Robinson via YouTube

Als zelfs K1-fighters bang zijn, bewijst dat denk ik wel: angst is overal! En erover praten en je beseffen dat angst te gek voor woorden is, maakt het makkelijker om erover heen te komen. Ik haal voor mijn studie bijna alleen maar 8'en en 9's, maar geloof het of niet: ik heb faalangst. Het begint al in de laatste week van de zomervakantie. Dan ga ik piekeren. Wat als ik het niet kan. Wat als ik te dom ben en het allemaal niet snap. Toen ben ik er over gaan praten. Over die angst. Niet met een psycholoog of zo, maar met mijn ouders, mijn vriend. Daarna ben ik mezelf een brief gaan schrijven. De openingszin was: "Denk positief. Het heeft geen zin om te denken aan wat er allemaal mis kan gaan, want voor hetzelfde geld valt er morgen een vliegtuig op m'n hoofd. Er kunnen ook een heleboel dingen wél goed gaan." En toen leek die angst ineens gestoord. En voìla, nu is het eerste blok voorbij en heb ik het vak waar ik me zoveel zorgen om maakte inderdaad gehaald. 


Ik heb een paar dingen gedaan die bewijzen dat angst overwinnen geweldig is. Zo ging ik toen ik achttien was drie maanden naar Argentinië, helemaal in m'n uppie. Bang dat ik was. Tranen rolden over mijn wangen toen ik onder de douche stond en me besefte dat ik weg was van alles dat vertrouwd was. Maar toen kwam ik thuis en bleek dat ik heel veel over mezelf geleerd en ik letterlijk een sterker persoon was geworden (klinkt cliché, maar het is echt waar). Een paar maanden later ging ik weer naar het buitenland (Amerika), ook al wist ik dus uit ervaring hoe eng het was om alles, maar dan ook alles achter te laten. En wederom overwon ik die angst, die stomme, stomme angst. En bam. Dit bleek een van de leukste dingen die ik ooit zou doen in mijn leven. En nog steeds ben ik trots op mezelf als ik eraan terug denk. 

Angsten aan het overwinnen in the U.S.A. 

Met acteur Seth Green bij de premiere van de film Ted in Los Angeles

Straathondjes redden in Argentinië


Dingen die ik eng vind, stel ik altijd maar uit, net zo lang totdat ik mezelf zo gek heb gemaakt dat alles fout kan gaan. Maar uiteindelijk raap ik mijn knikkende ledematen bij elkaar en doe ik het, omdat het moet van mezelf. En dan gebeuren er magische dingen.
Kijk, je kan het ook omdraaien en angst zien als iets positiefs. Als een tool om jezelf een goed gevoel te geven. Want als je dan toch in een gekke bui bent en besluit datgene te doen waar je slapeloze nachten van krijgt, ben je daarna wel behoorlijk trots op jezelf. Terwijl je het zonder die angst misschien wel heel normaal had gevonden. Dus: omarm die angst, steek je middelvinger op naar die angst, schreeuw naar die angst, praat over die angst. Desnoods met een mannetje die je tegenkomt in de metro. Dan kunnen jullie er samen om lachen en hell, misschien gaan jullie wel samen op een angsten-middelvinger-opsteek-uur! Het kan in ieder geval nooit verkeerd uitpakken.

Om te bewijzen dat jij echt niet gek bent, heb ik hier vijf zorgelijke en vreemde angsten op een rijtje gezet: 
1. Somniphobia: Deze angst is vrij vermoeiend; hij zorgt er namelijk voor dat je bang bent om in slaap te vallen.
2. Heliophobia: Angst voor de zon! Medelijden met deze mensen. 
3. Nomophobia: De constante angst dat je geen bereik op je telefoon hebt.
4. Chaetophobia: Mensen met deze angst zijn bang voor het haar op hun eigen lichaam. 
5. Oikophobia: Als je hier last van hebt, kun je maar beter in een grot gaan wonen, want het houdt in dat je bang bent voor alle huishoudelijke apparaten. Van broodrooster tot wasmachine. 

Durf jij al toe te geven waar je bang voor bent? 


2 opmerkingen:

  1. Hahahaha wat leuk geschreven! En al die gekke angsten.. Angst voor de zon, stel je voor?! Lukt mij niet. Ik ben een angstig persoon, maar ik moet mezelf inderdaad maar eens een schop onder mijn kont geven want straks veranderen al mijn hamburgers is vieze dingen. Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat gaaf dat je alleen naar het buitenland gegaan bent, zo stoer! Ik ben wel eens alleen met het vliegtuig naar mijn nicht in Zwitserland gegaan. Was ook voor mezelf om dat stukje zelfstandigheid te creëren maar een vliegtuig nemen stelt eigenlijk niks voor.. haha.

    BeantwoordenVerwijderen

bloglovin

Followers

Het stoffige archief

Alle content en fotografie © Melissa Krechting, tenzij anders vermeld. Mogelijk gemaakt door Blogger.