zondag 26 oktober 2014
Wat krijg je als je tweeduizend hippe meisjes en ongeveer de helft zoveel koopjesjagers bij elkaar zet? Juist. De IJ-Hallen. Ik was daar gister om een grondige analyse uit te voeren op de verschillende types mensen die daar rondlopen. Ik ging geheel undercover, zodat ik stiekem ook nog gewoon spullen kon kopen, die ik zoals altijd hard nodig had.


1. De vrouw met de boodschappentrolley
De vrouw met de boodschappentrolley is een koningin in onderhandelen. Dit type praat meestal met een zwaar accent van het een of ander. Dan koopt ze iets, en doet ze alsof ze de verkoper een gunst doet door zoveel mogelijk van de prijs af te halen. Dan zegt ze (denk hier een zwaar accent van het een of ander bij): "Kijk hoeveel ik al bij je gekocht heb, dan kan ik dit toch nog wel gratis erbij krijgen?" Deze personen zuigen al het levenslicht uit de verkoper achter de kraam. De vrouwen met boodschappentrolley blijven namelijk hangen en dingen af totdat de verkoper stiekem wel kan janken en met stoïcijnse blik zegt: "Oké, neem maar mee dan." Dit type haalt het bloed onder de nagels van de verkoper vandaan en zou zich eens moeten beseffen dat de aangeboden prijzen al te laag zijn voor her own good. Maar de verkoper gaat toch akkoord. En dan verdwijnt de prachtige merktrui voor 50 cent in de boodschappentrolley van de vrouw die de boodschappentrolley bezit. Mission accomplished.

Met boodschappentrolley bedoel ik trouwens niet zo'n ding waar je 50 cent in gooit in de Albert Heijn, maar zo'n ding als op deze foto. Liefst zo lullig mogelijk, met bloemen, stippels of bonte kleuren. Dit type vrouw is overigens weer anders dan de boodschappentrolley die op de Huishoudbeurs vaak gespot wordt. Dat je 't even weet.


2. De hipster
Dit is waarschijnlijk de meest gerepresenteerde doelgroep op de IJ-Hallen. De hipster staat vroeg op, want "om 10 uur is er toch niks leuks meer." Ze draagt het liefst een oversized trui die makkelijk uit te trekken is bij het passen van een bontjas en op haar hoofd shinet een hoed, ooit gekocht op de Noordermarkt (bij die ene mevrouw op het hoekje, die gezien het aantal hoeden in Amsterdam inmiddels rijk moet zijn. Ja, ik kocht ook ooit een hoed bij haar. Je moet toch iets). Dit is ook het type dat al naar de IJ-Hallen ging láng voordat de rest van Nederland ervan gehoord had.


Het is nu niet meer zo leuk, want het is nu allemaal veel te commercieel geworden. De hipster heeft bovendien een hekel aan het bangige meisje dat voor het eerst op de IJ-Hallen komt. Zie hieronder voor een beschrijving van dit type. Toch is de hipster iedere maand weer op het winderige pontje te vinden. Op weg naar de grootste vlooienmarkt van Europa.

Bron: Facebookpagina IJ-Hallen Hipsters maken graag statements met spelfouten erin.

3. Het bangige meisje dat voor het eerst op de IJ-Hallen komt
"Ieeeee leuk hè Kim!! Denk je dat ze leuke dingen hebben?" Dit meisje moet extra vroeg opstaan want ze komt van ver. Ze doet een dagje Amsterdam en heeft gezien dat haar favoriete blogger altijd goed slaagt op de IJ-Hallen. Ze giechelt veel en komt met haar moeder en zus. Ze is overweldigd door Amsterdam, vraagt zich af of ze wel op de goede pont zit en vindt het allemaal best spannend. Haar moeder en zussen zijn streng als het aankomt op wat ze mag kopen, want het is natuurlijk wel jammer dat ze het niet kan passen en misschien past het wel helemaal niet, dat zou echt jammer zijn. Dit meisje durft niet te af te dingen en is daarom iedere verkopers meest favoriete type. Je vraagt 4 euro, en je krijgt het nog ook. Een zeldzaam fenomeen op dit afdingfestijn. 

4. Het vriendje
Dit type is te herkennen aan een chagrijnige blik in zijn ogen. Hij moest vroeg opstaan, werd gedwongen door zijn vriendin en moest dan óók nog eens 4,50 euro betalen om binnen te komen. Godver. Daar had hij wel twee biertjes van kunnen kopen. Hij hobbelt achter zijn vriendin aan omdat zij geen van haar vriendinnen zo ver kon krijgen om mee te gaan naar de IJ-Hallen. Het is zaterdag, zij moesten gewoon werken. Er zijn weinig vriendjes die het leuk vinden om tussen stapels en stapels troep van andere mensen te graaien. Ik heb mijn vriendje ook ooit meegezeuld. Sjokkend liep hij achter me aan, inclusief rugpijn en honger. "Ben je nou al klaar?" Eens en nooit meer. Laat dat vriendje toch lekker thuis.

5. De dief
Deze mensen betalen dan wel 4,50 voor hun kaartje, maar vinden het vervolgens niet meer nodig om ook nog eens te betalen voor de spullen die zijn meegenomen door de verkopers die 30 euro voor hun kraam hebben betaald en ook nog eens voor dag en dauw zijn opgestaan én al uren staan en honger hebben en eigenlijk naar huis willen want het is zo verdomde koud in die hallen. Nee joh, als je het mooi vindt, neem lekker mee dan. Dit type loopt helaas te veel rond, en zou eens moeten gaan werken voor z'n geld. Of gewoon lekker thuisblijven.

Helaas lopen de jatters er niet zo bij. Anders hadden we er misschien een stokje voor kunnen steken. 

Grondige analyse van mezelf
Ja ja, lekker makkelijk om al die types te omschrijven en vervolgens niets over mijn eigen IJ-Hallengedrag te zeggen. Daarom een korte, doch grondige analyse van mezelf. Ik ben een combinatie van de hipster en de vrouw met het boodschappenkarretje. Ik heb dan wel mijn hoed niet op, ik héb 'm wel, en dat zegt al wat. Ik kom al jaren op de IJ-Hallen en irriteer me stiekem best wel aan het feit dat het steeds drukker wordt. De hoeveelheid stof neemt daardoor ook toe, waardoor ik met mijn huisstofmijt-allergie mezelf niezend een weg baan tussen de mensen. Ik ben geen vrouw met boodschappentrolley in de normale zin van het woord, want ik bezit namelijk geen boodschappentrolley. Wel komt de innerlijke afding-pitbull in mij naar boven zodra ik twee stappen heb gezet op de IJ-Hallen. Het gaat natuurlijk niet om die 50 cent, die kan ik best missen. Maar het geeft best een kick als de verkoper zegt: 3 euro. Dan zeg ik 2 euro. Dan komen we op de prachtige tussenweg van 2,50. Mooiere dingen zijn er haast niet, toch? Tja. Het is best zielig met me gesteld. 

Herken jij dit? En onder welk type val jij? 

4 opmerkingen:

  1. Haha wat een leuke analyse. Vooral het bangige meisje, ikzelf vind dat ook altijd irritant op andere plaatsen (bijvoorbeeld als ik gewoon mijn trein wil halen maar mensen zenuwachtig op een voor hen nieuw station rondlopen "is dit onze trein?? gaat deze naar utrecht??"; loop gewoon door aub). X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig om te lezen! En o zo fijn dat er allemaal verschillende mensen rond lopen. Ik vind het altijd heerlijk om mensen te kijken als ik bijv. op een terrasje zit haha ;)

    BeantwoordenVerwijderen

bloglovin

Followers

Het stoffige archief

Alle content en fotografie © Melissa Krechting, tenzij anders vermeld. Mogelijk gemaakt door Blogger.